Wie is Mary?

Welkom op deze site, welkom bij Mary, Mary van der Valk. Ik vertrouw er op dat u de site met veel plezier zult bezoeken. Mocht u opmerkingen hebben, dan hoor ik die graag.Staat er ergens een onduidelijke foto en zou u een scherpere willen zien, laat me dat dan ook even weten.

Om u een klein idee te geven van wat ik heb gedaan in mijn leven, heb ik een verhaaltje samengesteld (met foto`s) van mijn enorm gevarieerde werkzaamheden (het kan ook niet anders met het sterrebeeld Tweeling op het 10de huis). Mijn eigen sterrenbeeld is Steenbok en samen met de Zon staan ook de Maan en Venus in dit teken; bovendien in het huis van de creativiteit/huis 5 evenals Mercurius, die in Waterman maar ook in huis 5 staat. De heerser van mijn sterrenbeeld (Saturnus) staat op de cusp van het 10de huis in concjunctie met Uranus, hetgeen mede de vele veranderingen in mijn leven en in mijn beroepen aangeeft. Saturnus wil vasthouden, maar Uranus wil continue vernieuwen.

L E V E N   V A N U I T    P A S S I E              
Wie is Mary van der Valk en wat heeft zij gedaan?                                                   
Geboren op 6 januari 1943 te Rotterdam-Zuid. 
Op 15-jarige leeftijd geslaagd voor 4-jarige MULO (in 3 jaar behaald) en Middenstandsdiploma. Op diezelfde leeftijd - vanaf augustus 1958 - diverse banen en zelfstandige functies in de transport, expeditie, Rijn- en scheepvaartwereld.
Op 1 februari 1964 op 21-jarige leeftijd gehuwd met Hans; is verhuisd naar Spijkenisse en ging tot eind 1977 door het leven als Mary Kreft. Hans en zij hebben elkaar ontmoet bij Allgemeine Land- und Seetransportgesellschaft Hermann Ludwig op de Brielselaan in Rotterdam.

clipimage002.jpg

IN DEN OUDEN WINCKEL
Augustus 1971 begon zij haar eerste winkel in het betere genre ANTIEK aan de Dorpsstraat in Moordrecht; de plaats waar Hans en Mary inmiddels woonden, in een gezamenlijke ruimte met vriendin/juwelierster Gerrie van Ellinckhuyzen. Hier raakte zij uitermate geinteresseerd in sieraden en edelstenen en leerde veel van hoe het in een goede winkel toe moet gaan. Omdat zij de winkel begon, moest zij helaas het bestuurslidmaatschap van de antiekvereniging opzeggen.

clipimage0022.jpg
   
ANTIQUARIUS B.V.
In november 1973 beviel zij van een mooie dochter met de naam Irene (“Godin van de Vrede”). In 1974 verhuisde het gezinnetje naar de Mathenesserlaan 195 in Rotterdam, waar de winkel op de begane grond (helaas) een gesloten huis moest worden. Haar man Hans kwam er in de winkel bij en zij begonnen tevens samen de bovengenoemde B.V., gespecialiseerd in antieke klokken. De zeggenschap in de door Mary begonnen en gerunde winkel, werd steeds minder en bovendien namen de mensen wel de moeite om voor de duurdere klokken aan te bellen maar niet voor de overige producten zoals meubelen, koper, tin, zilver e.d. (aan een boek met de titel: ``De klokkenmaker van Rotterdam`` wordt gewerkt.)


MARY’S ANTIEKWINKEL
Daarom begon zij in 1975 toch weer een toegankelijker winkel op de – toen nog mooie en met bijzondere winkeltjes verluchte Nieuwe Binnenweg - op nr.  239 (het stukje tussen de ’s Gravendijkwal en de Claes de Vrieselaan).

Zij moest echter helemaal opnieuw beginnen in – wat toen bleek - een voor antiek veel moeilijkere tijd.  Toen begon zij al met de  in- en verkoop van edelstenen. Aangezien het leven niet altijd (of altijd niet?) zo loopt als voorgesteld en gewenst, volgde in oktober 1977 een echtscheiding om de meest voor de hand liggende reden. 

Zij ging boven de winkel wonen op de Nieuwe Binnenweg, waar zij al haar deuren beschilderde; elke deur met een andere Nederlandse volkskunstvoorstellingen, zoals blijkt uit onderstaand bijna paginagroot artikel uit het AD van 19 januari 1980.

clipimage0023.jpg   clipimage0024.jpg          


GALERIE CLAES 100   +   MARY’S WINKEL
Door omstandigheden heeft zij haar winkel (tijdelijk) opgegeven en verhuurd.  In 1980 heeft zij daardoor bijna een jaar Galerie Claes 100 gerund aan de Claes de Vrieselaan nr. 100, maar keerde terug naar haar eigen winkel aan de Nieuwe Binnenweg omdat de huurders daar plotseling vertrokken (met achterlating van een grote huurschuld). De opdracht die zij een deurwaarder had gegeven om beslag te leggen, werd pas na vele weken uitgevoerd en toen was `de vogel gevlogen`. 
                    
De winkel ging nu alleen Mary’s Winkel heten omdat het niet meer alleen antiek was, maar ook veel oude en nieuwe Oosterse kunstproducten en sieraden en edelstenen. Hier is zij gebleven tot februari 1983.

In 1981 importeerde zij de eerste draagbare ‘’black light’’ om vals geld op te sporen en om tevens restauraties in bv. schilderijen, aardewerk en porselein te kunnen zien.

TAVERNE PLAKA + LA MEDITERRANÉE
Begin 1983 kocht zij (overgehaald door een nieuwe vriend) een groot horecabedrijf, waarvan de ruimte gehuurd werd aan de Schiedamse Vest 44, hetgeen in het begin “Taverne Plaka” heette en korte tijd later werd omgedoopt in Restaurant/Bar/Dancing “La Mediterannée”. Alleen al over de aankoop alsmede over alle gebeurtenissen aldaar zijn meerdere boeken te schrijven, wat zij ook van plan is. Veel Griekse muzikanten hebben bij haar gespeeld; er werd Griekse dansles gegeven en enige tijd later verkocht zij als eerste in Nederland (Afrikaanse) struisvogelbiefstuk. 


clipimage0025.jpg

scannen0003.jpg

Ook werd er gedurende de legale tijd het Golden Ten Roulettespel gespeeld door John de Wit (Papa Blanca), die zich zakelijk altijd bijzonder netjes ten opzichte van haar heeft gedragen, in tegenstelling tot vele zogenaamd keurige zakenmensen.
Zij sprak open en eerlijk met haar huisbaas omdat 2 huurders van haar winkel en pakhuis in gebreke bleven en sprak met haar bank (ABN), die niet mee wilde werken, en vroeg uiteindelijk op advies van 2 vrienden annex zakenmensen - om de huisbaas het heft uit handen te nemen - haar eigen faillissement aan voor slechts anderhalve maand huurschuld. Haar allergrootste fout was om eerlijk te zijn tegen haar (zeer bekende) huisbaas, want - zo mij laatst een hoge functionaris van de Kamer van Koophandel zei: ``in zaken mag je niet eerlijk zijn``. (Ik plaats achter een detrgelijke opmerking van de Kamer van Koophandel grote vraagtekens.)  En doordat ze haar eigen faillisement had aangevraagd, was dat ook niet meer terug te draaien. Voor haar was het een eenvoudig rekensommetje geweest: al mijn bezittingen zijn ........ waard; mijn schuld is maar .....,..., dus ik hou ........ over. Grote vergissing! En dan laat ook de curator nog een aantal belangrijke steekjes vallen (want deze ging niet naar de rechtzaak waarin ontruiming door de huisbaas werd geëist en daarom kreeg de huisbaas wat hij wilde: een dure verbouwde zaak voor niets). Haar kostbare zaak, waarin dus al haar vermogen zat mede door de onderpanden, bracht helemaal niets op en haar privé-panden heel weinig.

Door de vele ’nare’ gebeurtenissen in haar leven, verdiepte zij zich in psychologie, filosofie en in esoterie. Hart en hoofd waren het vaak niet met elkaar eens óf je zou kunnen zeggen dat de binnen- en de buitenwereld hemelsbreed verschilden. Om daarvan de oorzaak of oorzaken op te sporen, volgde zij cursussen, mediteerde, las heel veel over psychologie en esoterie en - na bovendien een aantal jaren in de advocatuur te hebben gewerkt en lid te zijn geweest van de ondernemingsraad aldaar - kroop het bloed toch weer waar het niet gaan kon.

Zij draaide met haar toenmalige partner en echtgenoot Leo Vlot naast een volle werkweek,  twee jaar de zondagse antiekmarkt op de Schiedamsedijk en verkende de in- en verkoopmogelijkheden en artikelen op spiritueel gebied

en  dus …………….                                                      
ontstond iets nieuws:    ’n New Age winkel in KRALINGEN; clipimage0027.jpg        


Na deze 2 jaar zondagsmarkt - begon ze dus in 1991 deze winkel aan de Aegidiusstraat in Kralingen, schuin tegenover de woning waar haar vader opgroeide en net om de hoek van de Lusthofstraat. Bovendien draaide zij vele jaren samen met Leo 3 tot 4x per maand paranormale en spirituele beurzen om reclame te maken voor haar winkel. Daarnaast zorgde zij al vrij snel voor de oprichting van de Winkeliers-vereniging LUSTHOFSTRAAT, maar ging niet in het bestuur.

Per 1 januari 1995 kocht zij de eigenaar van een Oosters winkeltje aan de Pannekoekstraat/Nieuwe Markt uit en haar dochter Irene ging daar de eerste schreden zetten als winkelierster; het eerste jaar slechts 2 dagen per week op marktdagen.

In 1997 lukte het Mary uiteindelijk om een kapperswinkel over te nemen aan de Lusthofstraat en  na een grote verbouwing, verhuisde zij in januari 1998 de inboedel en voorraad van Lotus New + Age van de Aegidiusstraat nr. 93 naar de Lusthofstraat nr. 33.
                            
Op diezelfde datum: op 1 januari 1998 bracht zij haar 100% eigendom in de eenmanszaak - in goed vertrouwen - onder in een Vennootschap onder Firma (V.o.F.) met haar dochter.
                               
Zij organiseerde drie spirituele beurzen in Rotterdam; een in De Esch en twee op de Chinese boot bij de Euromast en kreeg nog lang vragen om het opnieuw te organiseren.

Haar dochter gaf steeds opnieuw aan er geen zin meer in te hebben. Die wilde – na een etaleercursus - met haar creativiteit aan de slag. Aangezien een uitbreiding in de Lusthofstraat niet tot de mogelijkheden behoorde, moest Mary er dus (achteraf gezien: helaas) voor kiezen om te gaan uitverkopen en per 1 april 2004 het restant van de voorraad naar de kelder in de Pannekoekstraat/ Nieuwemarkt te verhuizen.

De verhuizing bood echter twee grote voordelen: in de eerste plaats zou er op een locatie een grotere en bredere collectie voor cliënten te zien zijn op 2 verdiepingen. Dit was ook belangrijk omdat er inmiddels twee grotere new age winkels in Rotterdam waren bijgekomen. En in de tweede plaats zou zij de afwezigheid van haar dochter door haar veranderende arbeidswensen beter kunnen opvangen. Deze zou bij een eventuele mislukking van haar etaleeravontuur nog kunnen terugkeren in de winkel; zou zo doende dus geen schepen achter zich verbranden. Het gevolg was helaas een vertrek van Mary op 6 februari 2006, tengevolge van `hevige emotionele beroering`.

clipimage0028.jpg

Ach: de emoties gingen haar vaak te hoog, maar iedere keer opnieuw wist zij - na enige tijd van  verwerking  - haar kracht te hervinden en zich opnieuw met al haar passie en bezieling in te zetten voor dat wat zij graag wilde.

Wat haar nu nog van verschillende perioden rest, is de herinnering en een paar grote blikken trommels met heel veel foto`s uit haar Griekse Bouzoukia en van de vele Boeddha’s en Hindoegoden en Godinnen, die tussen 1990 en 2006 in haar winkels zijn verkocht.
clipimage0029.jpg
Mary is Reiki Master in de Traditionele Reiki, Tera Mai TM en Seichem; heeft de Master teaching van Magnified Healing en de Inverse Wave Therapy van Steve Rother, gebaseerd op "Spirituele psychologie en de 12 primaire levenslessen".  Zij werkte bovendien met uitgebreide edelsteen chakra-leggingen (tot circa 12 tot 14 stenen per chakra) en met klankschalen en stemvorken.

Na zich (tot januari 2010: bijna 4 jaar) alleen beziggehouden te hebben met haar vele hobby’s zoals schilderen, kleding en sieraden maken, lezen - maar ook creatief schrijven - en een groente- en kruidentuintje, begon er toch weer een wens te groeien. Ze miste het contact met mensen.

MARY

TERUG NAAR BOVEN!

 

Winkelwagen

Geen artikelen in winkelwagen.

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Gastenboek

  • 30-12-2020 - Lieve Mary,
    Wat heb je me weer een beeldige kralen gestuurd....  lees meer
  • 11-12-2020 - Vandaag weer prachtige kralen ontvangen van Mary's edelsteensieraden. Zoals altijd...  lees meer
  • 19-11-2020 - Ik heb goede ervaringen met Mary's edelsteensieraden en kralen. De...  lees meer
Plaats een bericht

Social media

Facebook

Facebook

  • PostNL
© 2009 - 2021 Mary`s Edelsteensieraden en Kralen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel